”Jag är inte Wessam, scenografen, utan blir Wessam, killen från Syrien som man tar in när man behöver lite integration”, säger Wessam Darweash. Medan han talar sjunker axlarna.

”När man pratar om integration är det lätt att sätta etiketter som inte är relevanta på människor. Jag är säker på att jag kan få jobb i Sverige bara man läser mitt cv, tittar på det jag gjort och struntar i var jag kommer ifrån”, fortsätter han.

Wessam Darweash är 32 år. Vi sitter i en dammig teaterlokal på Söder i Stockholm.

Den här intervjun för Riksteaterns tidning Scenen med Wessam Darweash, Muhannad Yousef och Ramesh Safavi är det svåraste jag skrivit. Det har aldrig känts viktigare att få orden rätt. Tack Helena Kämpfe-Fredén för förtroendet. Helt fantastiskt var också fotograf Erik Ardelius. Man är privilegierad.

Läs hela artikeln som pdf här.